VÄITÖSTUTKIMUS
MUISTISAIRAIDEN OMAISHOITAJAT PALVELUJÄRJESteLMÄSSÄ
Tein työelämässä havainnon, että muistisairaat ja heidän läheisensä eivät saa riittävästi tukea. Lisäksi huomasin, ettei näistä asioista oltu juuri tehty tutkimusta, vaikka muistisairaita ihmisiä on paljon ja heidän määränsä on merkittävästi kasvamassa seuraavien vuosikymmenten aikana.
Asia alkoi kiinnostaa minua. Väitöstutkimus vahvisti työelämässäni tekemäni havainnon siitä, että muistisairaiden läheiset paikkaavat sairastuneelta puuttuvia palveluja, mutta myös jäävät itse usein palvelujärjestelmän ulkopuolelle.
Olen tälle sivulle koonnut väitöstutkimukseeni ”Muistisairaiden omaishoitajat palvelujärjestelmässä” liittyviä asioita.

Blogikirjoitus
Miksi muistisairaiden läheiset eivät käytä palveluja? Tähän kysymykseen havahduin haastatteluaineistoa analysoidessani. Tällä otsikolla kirjoitin myös yhden tutkimusartikkeleistani. Saman nimiseen, Muistiliiton sivuilla julkaistuun blogi-tekstiin, pääset tästä.
AIKUISET LAPSET
Puolisot ja aikuiset lapset kantavat eniten vastuuta muistisairaista läheisistään. Tästä syystä rajasin tutkimukseni heihin. Yhden artikkelin kirjoitin pelkästään aikuisten lasten näkökulmasta. Pääset artikkelista kirjoitetuun Muistiliiton alustalla julkaistuun blogitekstiin tästä.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Yrityksen ohella olen jatkanut erittäin mielenkiintoisessa tutkimushankkeessa, joka on aiheeltaan oikeastaan suoraa jatkoa väitöstutkimukselleni. Tutkimuksen nimi on "Muistisairaat yhteiskunnassa" ja sillä on omat nettisivut, joihin pääset tästä.

Ulla halonen = Muistitohtori
Minulla on pitkä kokemus työskentelystä muistisairaiden ja heidän läheistensä kanssa Keski-Suomen muistiyhdistyksellä. Lisäksi olen ollut töissä julkisella sektorilla vanhuspalveluiden kehittäjänä ja muun muassa ns. vanhuspalveluin toimeenpanijana.
Käytännön osaamisen lisäksi olen opiskellut sosiaaligerontologiaa ja yhteiskuntapolitiikkaa Jyväskylän yliopistossa. Väittelin keväällä 2023 aiheesta ”Muistisairaiden omaishoitajat palvelujärjestelmässä”. Tästä aiheesta olen pitänyt myös useita hyvää palautetta saaneita luentoja. Olen kertonut luennoistani täällä enemmän.
Viime vuosina mielenkiintoni ihmismielen ja mielenterveyden asioihin on kasvanut. Valmistuin joulukuussa 2023 ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi (50 op). Olen löytänyt itsestäni empaattisen ja välittävän terapeutin ja nautin myös terapiatyöstäni osana muita töitäni.
Somessa minut tunnetaan nimellä @muistitohtori
Ulla Halonen
Muistiasiantuntija ja toimitusjohtaja
Väitöskirjatutkija, lyhytterapeuttiopiskelija
Väitöskirjaan kuuluvat artikkelit
Halonen Ulla, Van Aerschot Lina, Oinas Tomi (2021).
Muistisairaiden läheiset eivät saa tarvitsemaansa tukea – aikuiset lapset puolisoita heikommassa asemassa. (Janus).
Halonen Ulla (2021) Miksi muistisairaiden läheiset eivät käytä palveluja? (Gerontologia).
III Halonen Ulla (2022) Aikuiset lapset kotona asuvan muistisairaan vanhemman hoivaajina. (Gerontologia).
IV Halonen Ulla (2022) ”Paljo luvataan, mutta ei sitten kuitenkaan”: Muistisairasta läheistään hoitavien kokemuksia omaishoidon tuen hakemisen ongelmista. (Yhteiskuntapolitiikka).
